D-day is een nieuw podium voor design. Een presentatie van bijzondere producten op een eigenzinnige manier; D-day is beurs, expositie èn veiling. Bij D-day vind je prachtig design tegen een betaalbare prijs. Design is luxe voor iedereen! Van 5 tot en met 10 november barst D-day los en wordt het zakelijke congrescentrum het MECC in Maastricht getransformeerd tot creatief mekka van design. Hier komt een breed palet aan designtalent bij elkaar om het publiek te laten zien, horen, proeven en ruiken aan design. Tijdens deze dagen wordt de bezoeker uitgenodigd om meer te doen dan te kijken, de gebruiksfunctie van design wordt benadrukt. Een mix aan talent komt Maastricht verrassen met de nieuwste ontwerpen op het gebied van multidisciplinair design met een beperkte oplage. Tijdens deze zesde editie van D-day worden bezoekers getrakteerd op diverse zintuigstrelende en –prikkelende ervaringen. Dit gebeurt niet alleen door het aanbod aan design, maar ook door verrassende belevingen waaraan alle bezoekers kunnen deelnemen. 

 

PéPé Sieraden in het nieuws in Lanaken:

 

Tony Waegeman nieuwe Cultureel Ambassadeur

Elk jaar roept de Culturele Raad rond de jaarwisseling de vrijwilligers van de socio-culturele verenigingen bijeen om hun jubilerende leden te vieren. Op 25 januari verzamelden ruim 400 vrijwilligers uit Groot Lanaken in het OC Neerharen om 37 jubilerende bestuursleden te huldigen voor hun vrijwillige inzet.

cultureelambassadeur2012       

Na de huldigingen werd de nieuwe cultureel  ambassadeur en opvolger van Annelies Winten, door  burgemeester Marino Keulen bekend gemaakt. Dit jaar werd gekozen voor een persoon die jarenlang een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de  restauratie van de Waterburcht Pietersheim. Tony Waegeman is archeoloog van opleiding. Tot aan zijn pensionering op het einde van het schooljaar 2009-2010 was hij Adjunct Algemeen Directeur van de Provinciale Hogeschool te Hasselt. Is  in 2004 benoemd tot Corresponderend lid van Monumenten en Landschappen, commissie Limburg. Als ere-voorzitter van Jeugd, Cultuur en Wetenschap VZW (kortweg  JCW) onderhield hij in die hoedanigheid goede contacten over gans Europa. Met JCW richtte hij jaarlijks Jeugdopgravingskampen in. Zo heeft hij de opgravingen te Pietersheim georganiseerd met JCW van eind jaren tachtig tot eind jaren negentig. Hij offerde daarvoor zijn vakanties op. Met hen heeft hij ook de opgravingen gedaan van bijv. de Waterburcht te Millen, de St.-Mauritiuskerk te Bilzen, de burcht van Kessenich, …

Tony is lid van de Commissie Cultureel Erfgoed Lanaken; redactielid van het tijdschrift Limburg-Het Oude Land van Loon en Lid van de Stichting Herckenrode en de Stichting de Moffart (Lummen).

Hij vormde samen met Theo Coun en Jean Maenen de ‘Merodianen’ zoals hij ze noemde, die toegang kregen tot het Merode-archief en hielp met hen de wetenschappelijke ontsluiting van Pietersheim te realiseren gedurende een viertal jaren. In de naaste toekomst zal zijn boek over Pietersheim verschijnen. Hij maakte van de vondsten van Pietersheim reconstructietekeningen en gaf aanbevelingen voor de restauratie ervan en eveneens voor de opstelling  van de objecten in het museum van de Waterburcht.

De nieuwe cultureel ambassadeur kreeg  voor zijn benoeming een kunstwerk  van de hand van de kunstenaars Peter en Petra Peels uit Veldwezelt.

PePe